Bahan-bahan ( 5 to 6 orang makan )
- 9 biji bawang merah/kecik (tumbuk)
- 1/2 inci halia (ketuk)
- 1/2 inci kunyit (tumbuk)
- 10 biji cilipadi (tumbuk)
- 3 keping lengkuas (yg dihiris nipis2)
- 1 mangkuk kecik tempoyak (ikut suka, boleh ditambah kalau mahu rasa lebih)
- daun kesom seikat
- serai 2 batang dititik
- air secukupnya
- ikan patin sederhana besar (anggaran sekilo)
Cara-cara langkah mudah dan cepat
- Masukkan air dalam periuk
- Masukan bawang merah, halia, kunyit hidup dan cili api yang ditumbuk. Masukkan serai. Kacau sebentar. Masakan air bersama bahan -bahan sehingga mendidih.
- Letakkan ikan dan tambah air sehingga paras ikan. Masukkan lengkuas.
- Letakkan tempoyak dan garam sedikit.Tunggu sehingga mendidih. Saya suka tempoyak baru
- Bila dah mendidih,masukkan daun kesom dan kacau sedikit2.
- Tambahkan gula dan tutup api.
Perhatian: Ikan patin dari Pahang ini tidak berbau, tapi saya basuhkan dengan air asam jawa supaya darah pekat yang masih melekat mudah dibersihkan.
No comments:
Post a Comment