Thursday, 21 June 2012

Steam Pak Choy Tiram Udang





Menu dan bentuk hidangan ini telah menjadi menu harian kami walaupun popular dikalangan masyarakat Cina. Menu saya amat simple, kalau hidangan diatas untuk 10 orang makan.
Bahan-bahan:-
  • Seikat sayur Pak Choy Pak Choy ( dalam RM 2.00 seikat)
  • Bawah Putih dihiris halus untuk tumisan
  • Bawang Kecil merah dihilis harus untuk bawang goreng
  • Udang (besar atau kecil serdehana)
  • Sos Tiram secukup rasa
  • Air
  • Cara-Cara memasak
  • Celur Pak Choy (sekejap tanpa terlalu layu). Angkat tapiskan
  • Tumis bawang putih, masuk air dan masuk sos tiram secukup rasa
  • Letakkan Pak Choy dalam bekas agak lebar, masuk kan kuah bersos.
  • Hias kan udang dan bawang goreng mengikut kreativiti supaya nampak lebih menyelerakan.
Menu ini juga amat ringkas,  anak-anak pasti suka makan sayur. Selamat mencuba












  • No comments: